Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

 

Al vele jaren vragen de buren aan de achterkant van het Sint-Pietersstation naar een parkje in de kleine wildernis (iets minder dan 0,25 ha) tussen de Reigerstraat en de Ganzendries. Het is het allerlaatste restje groen in de zeer dicht bebouwde en dichtbevolkte buurt tussen de Kortrijksesteenweg, de Voskenslaan en het Sint-Pietersstation.

Op aandringen van de buurt besliste het Gentse stadsbestuur in 2016 om de grond aan te kopen om er een buurtpark van te maken. Vanuit de buurt werd vervolgens een voorstel ingediend voor het burgerbudget, met als doel het buurtpark samen in te richten. Het werd een unieke samenwerking tussen buurtbewoners, de werkgroep Sint-Pieters-Buiten (Natuurpunt Gent), het multiculturele Lucernacollege en de vzw Mozaïek (dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking). Het voorstel kreeg 773 stemmen en werd daarmee één van de winnende projecten.

Daarna raakten de onderhandelingen tussen de Stad Gent en de huidige eigenaar, de Vlaamse overheid, in het slop. Maar de buurt gaf niet op en in juni 2018 schilderden de kinderen hun dromen over het parkje op de muur. Kort daarna kwamen de Stad Gent en de Vlaamse overheid eindelijk tot een akkoord. De aankoop kan evenwel pas begin 2019 plaatsvinden. 

Ondertussen kreeg de buurt de toestemming om het parkje af en toe te gebruiken. Tijdens de zomer 2018 volgden er buurtzondagnamiddagen met koffie en taart, waarbij het parkje zijn slogan meteen waarmaakte. Elke week opnieuw schoof een variatie aan generaties aan rond de picknicktafel, van pasgeborenen tot bijna-eeuwelingen. Jong en oud raakte betoverd door de rust, de geuren van de natuur, de koelte, de schoonheid van het parkje. Iedereen was het erover eens, het parkje moet zo natuurlijk mogelijk blijven.

In het parkje groeien oude populieren, waarvan enkele omgevallen zijn, en enkele oude fruitbomen (peer, appel, pruim), maar ook tal van andere boom- en struiksoorten. Deze wildernis is duidelijk al jaren het paradijs van de vogels, die er een veelheid van bessen en noten uit de omgevende tuinen hebben laten kiemen. Naast esdoorns, wilgen en tal van siersoorten (Japanse liguster, Lonicera nitida, Viburnum tinus, taxus, sierappel, krenteboompje, enkele thuya’s) groeien er ook jonge zomereiken, beuken, essen, notelaars, hazelaars, zoete kers, lijsterbes, eenstijlige meidoorn, rode kornoelje, hulst, vlier en rode bes. Naast de bramen en bonte gele dovenetels zijn er ook kruidachtige planten die getuigen van een lang
bosverleden, zoals ijle zegge, geel nagelkruid, groot heksenkruid en look zonder look. Verder groeit er ook bosaardbei, bleeksporig bosviooltje, vijfvingerkruid en andere planten. Ook enkele invasieve soorten behoren helaas tot het assortiment: Japanse duizendknoop, laurierkers en een fluweelboom. Naast de gewoonlijke stadsvogels, zoals eksters, houtduiven, merels (wanneer het virus niet toeslaat), roodborstjes en kool- en pimpelmeesjes, zijn er in en om het parkje ook al gaaien, grote bonte specht, tjif tjaf en staartmeesjes waargenomen. 

Alle partners in het project staan nu klaar om samen het parkje vorm te geven en te beheren. Tijdens de winter 2018-2019 zal gedurende drie zondagnamiddagen, dit keer in het Lucernacollege in de Ganzendries, een plan ontwikkeld worden voor het parkje. Zowel de omliggende scholen als de buren zullen hun verwachtingen en bezorgdheden samenleggen. Er zijn veel verwachtingen, het parkje is klein, en de natuur is kwetsbaar. Met de hulp van de Groendienst en Fris in ’t Landschap zal een plan ontwikkeld worden op maat van iedereen, van mens en natuur.

Wie nieuwsgierig is naar dit proces is van harte welkom op deze zondagnamiddagen, 14-16u in het Lucernacollege, Ganzendries 149:

  • Zondag 9 december: wat zullen we doen?
  • Zondag 20 januari: voorstelling ontwerp-plan
  • Zondag 3 maart: voorstelling plan en verdere afspraken

Het worden, in de traditie van de zondagnamiddagen in het parkje, gezellige zondagnamiddagen voor alle generaties, met koffie, thee, fruitsap en taart. Wij houden ook graag rekening met jouw mening. Vul daarom onze enquête in!

Dit parkje zal helpen om stadsvlucht tegen te gaan en gezinnen met kinderen in de buurt te houden. Het zal de buurt leefbaar houden voor ouderen (afkoeling in de zomer) en het zal een belangrijke plek worden voor de leerlingen van hetLucernacollege, de kinderen van de Sterre-Spits, en de cliënten van vzw Mozaïek. En bovenal zal het een plek worden die ons allemaal samenbrengt, en ons in contact houdt met de natuur.

Werkgroep Sint-Pieters-Buiten: http://sintpietersbuiten.be/
Lucernacollege: https://lucernacollegegent.be/
Vzw Mozaïek: http://www.dc-mozaiek.be/

Pin It