Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Stad Gent stelt voor om, door het uitbreken van ca. 1500m² asfaltvlakte, van de drie afzonderlijke groenzones rondom de Congreslaan één groot aaneensluitend park te maken van bijna 7 voetbalvelden groot (zie dit artikel). En waarom het uitgebreide park niet wat verrijken met wat méér standbeelden? Momenteel staan er in het de Smet de Naeyer-park welgeteld 3 beelden:

Museumpark

Afbeelding hiernaast: sfeerbeeld van het Antwerpse Middelheim Park, met op de voorgrond “Het zotte geweld” (Rik Wouters, 1912). Naast de beeldencollectie is ook het park een knap staaltje landschapskunst. Door de jaren heen werd deze beeldentuin met verschillende nieuwe zones uitgebreid. (Herkomst foto: Middelheim Park, Antwerpen)

Congreslaan

Afbeelding hierboven: het de Smet de Naeyer-“plein” ter hoogte van de Congreslaan (kijkrichting Woeringenstraat): één grote asfaltvlakte, met links en rechts stukjes rest-park (Herkomst foto: Google Streetview).

Het Paul de Smet de Naeyer-park is een ca. 3,60 ha grote groene oase aan de zuidzijde van het Gentse Sint-Pietersstation. Het park dateert van 1926, is losjes gebaseerd op de plattegrond van de “WereldExpo” die er in 1913 plaatsvond en bestaat tegenwoordig uit 3 afzonderlijke groenzones. Door het uitbreken van ca. 1500m² asfaltvlakte aan beide zijden van de Congreslaan zou het park, door het verbinden van de losse “groenschakels”, in totaal bijna 7 voetbalvelden groot kunnen worden.

Het was al eerder aangekondigd: het "Paul de Smet de Naeyerpark", kortweg het "Miljoenenkwartier", wordt groter, mooier èn groener!

De Stad Gent wil van de drie groenzones van het Paul de Smet de Naeyerpark één aaneensluitend park maken. Minstens 1.500 vierkante meter wordt onthard en vergroend door het schrappen van de overmatige wegverharding. De bestaande groene ruimtes worden met elkaar verbonden. Zo komt er ook ruimte voor wateropvang en –infiltratie.

Reeds in 2013 werd een bouwaanvraag ingediend, maar die was ondertussen al vervallen. Daarom moest een nieuwe bouwvergunning worden aangevraagd. Opvallend genoeg waren buurtbewoners zich hiervan niet bewust, want er was geen "geel plakkaat" (= aankondiging bouwaanvraag) te zien geweest. Nochtans zijn de buren héél erg alert voor de gekende gele aanplakborden aan de kant van de Sint-Denijslaan. Het openbaar onderzoek werd daarom begin 2017 afgerond, zonder kans tot reactie uit de buurt. Dat is erg te betreuren. De Hogeschool heeft ondertussen op de campus zijn adres veranderd naar Valentin Vaerwyckweg 1. Heeft het gele plakkaat op die plaats gestaan? Daar is uiteraard bij de R4 en uit het zicht van de wijk geen enkel sociale controle mogelijk. En dat is toch de essentie van de aankondiging van een openbaar onderzoek?

Het S-gebouw aan het Mathildeplein is een publiek-privaat project. Het publieke luik omvat het Huis van de Fiets, alsook bescheiden huurwoningen. De andere helft mag de projectontwikkelaar vrij invullen. Er werden drie projectontwikkelaars geselecteerd die hun voorstel verder mochten uitwerken.

Op 20 april 2017 werd de buurt uitgenodigd om kennis te maken met deze voorstellen. SOGent stelde alles voor. Niet alle voorstellen kregen evenveel tijd, omdat niet alle projectontwikkelaars evenveel details hadden aangeleverd. De mogelijkheid tot feedback verliep ook eerder chaotisch. SOGent heeft op basis daarvan het advies van de buurt aan de jury overgemaakt. Dit advies kregen we niet te zien, dus weten we niet of het onze feedback wel goed zal weergeven. Daarom vatten we als buurtvereniging even samen wat voor ons positieve en negatieve punten waren.

Met terugkomst van de Redemptoristen zouden ze ook de fuiven in hun kerk stoppen.

De fuiven die wederrechtelijk worden georganiseerd in de Redemptoristenkerk op de Voskenslaan zouden ophouden. Altar zou gaan voor een nieuwe invulling: coworkingspace. Zou het toeval zijn dat de fuiven eindigen op het moment dat de redemptoristen zelf hun intrek nemen in de aanpalende gebouwen? Ze zouden immers kunnen meegenieten van de geluids- en fuifoverlast waarmee ze de buren jarenlang hebben opgezadeld.

U las onze bijdrage in het Stadsmagazine, editie maart 2017: “Heraangelegde straten veranderden meestal in een betonwoestijn. Dat is niet best voor het klimaat en de woonkwaliteit. We praten met de Stad over de vergroening van de Voskenslaan en de aanleg van het nieuwe Mathildeplein aan het station. We hebben ambtenaren uitgenodigd voor een wandeling en hen kansen aangewezen. Afwachten nu. Als burgers samen met ambtenaren de straat op gaan, worden zaken vaak verrassend oplosbaar.”

We willen graag onze suggesties voor de ontwikkeling van het S-gebouw op het Koningin Mathildeplein meegeven aan de toekomstige ontwerpers en ontwikkelaars. Onze globale visie op het plein en het S-gebouw is terug te vinden op onze website http://sintpietersbuiten.be/mathildeplein.
Globaal genomen zien we het Koningin Mathildeplein als een karakteristiek plein waar het drukke stationsgebeuren en de groene zuidkant van de stad samenkomen. Hier kunnen zowel reizigers als buurtbewoners elkaar ontmoeten, hier komen mensen even tot rust. We hopen op een plein met groen en water, waar jong en oud zijn plek vindt, waar het gewoon fijn is om te zijn en te genieten.

De voormalige kerk van de Redemptoristen wordt momenteel uitgebaat door Altar Gent.  Zij organiseren er fuiven en trouwfeesten die de buurtbewoners uit hun slaap houden. De politie blijkt erg moeilijk te bewegen om tot actie over te gaan. Eigenlijk zijn de regels voor Altar zeer duidelijk: in bouwvergunning staat dat een dansfeest niet kan. De beperking qua geluidsniveau in de milieuvoorwaarden stelt bovendien dat enkel achtergrondmuziek is toegelaten. Het stadsbestuur en het horeca-overleg beloofden ons wel actie.