Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

De laatste maanden worden aan de lopende band bouwvergunningen afgeleverd voor vele grote studentencomplexen in het centrum van Gent. Dit zal vanaf volgend jaar extra druk leggen op alle duurzame inwoners van Gent. Maar ook investeerders in koten kunnen mogelijks met een kater opgezadeld zitten binnen enkele jaren. Een pleidooi voor een betere planning én inplanting van studentenhuisvesting.

Gent is de laatste jaren door stadsvernieuwing uitgegroeid tot een gezellig sympathieke woonplaats. Naast de vele toeristen trekt ze dan ook heel wat nieuwe gezinnen en studenten aan, waardoor de stad steeds drukker wordt. De laatste 10 jaar kwamen er maar liefst 20.000 (!) inwoners bij. Daarmee komen we stilaan aan een verzadigingspunt. Gent kan niet nog meer inwoners verwelkomen (en toeristen en bedrijven aantrekken) zonder beetje bij beetje afbreuk te doen aan de leefbaarheid van de stad: meer bebouwing in al zeer dichtbevolkte wijken, gebrek aan groene open ruimtes en rustigere wijken, meer lawaaihinder, verkeer, fijn stof en zwerfvuil. Zo riskeert men buurten te verzieken met als gevolg een stadsvlucht door (jonge) gezinnen.

Met terugkomst van de Redemptoristen zouden ze ook de fuiven in hun kerk stoppen.

De fuiven die wederrechtelijk worden georganiseerd in de Redemptoristenkerk op de Voskenslaan zouden ophouden. Altar zou gaan voor een nieuwe invulling: coworkingspace. Zou het toeval zijn dat de fuiven eindigen op het moment dat de redemptoristen zelf hun intrek nemen in de aanpalende gebouwen? Ze zouden immers kunnen meegenieten van de geluids- en fuifoverlast waarmee ze de buren jarenlang hebben opgezadeld.

Het S-gebouw aan het Mathildeplein is een publiek-privaat project. Het publieke luik omvat het Huis van de Fiets, alsook bescheiden huurwoningen. De andere helft mag de projectontwikkelaar vrij invullen. Er werden drie projectontwikkelaars geselecteerd die hun voorstel verder mochten uitwerken.

Op 20 april 2017 werd de buurt uitgenodigd om kennis te maken met deze voorstellen. SOGent stelde alles voor. Niet alle voorstellen kregen evenveel tijd, omdat niet alle projectontwikkelaars evenveel details hadden aangeleverd. De mogelijkheid tot feedback verliep ook eerder chaotisch. SOGent heeft op basis daarvan het advies van de buurt aan de jury overgemaakt. Dit advies kregen we niet te zien, dus weten we niet of het onze feedback wel goed zal weergeven. Daarom vatten we als buurtvereniging even samen wat voor ons positieve en negatieve punten waren.

Reeds in 2013 werd een bouwaanvraag ingediend, maar die was ondertussen al vervallen. Daarom moest een nieuwe bouwvergunning worden aangevraagd. Opvallend genoeg waren buurtbewoners zich hiervan niet bewust, want er was geen "geel plakkaat" (= aankondiging bouwaanvraag) te zien geweest. Nochtans zijn de buren héél erg alert voor de gekende gele aanplakborden aan de kant van de Sint-Denijslaan. Het openbaar onderzoek werd daarom begin 2017 afgerond, zonder kans tot reactie uit de buurt. Dat is erg te betreuren. De Hogeschool heeft ondertussen op de campus zijn adres veranderd naar Valentin Vaerwyckweg 1. Heeft het gele plakkaat op die plaats gestaan? Daar is uiteraard bij de R4 en uit het zicht van de wijk geen enkel sociale controle mogelijk. En dat is toch de essentie van de aankondiging van een openbaar onderzoek?

Het was al eerder aangekondigd: het "Paul de Smet de Naeyerpark", kortweg het "Miljoenenkwartier", wordt groter, mooier èn groener!

De Stad Gent wil van de drie groenzones van het Paul de Smet de Naeyerpark één aaneensluitend park maken. Minstens 1.500 vierkante meter wordt onthard en vergroend door het schrappen van de overmatige wegverharding. De bestaande groene ruimtes worden met elkaar verbonden. Zo komt er ook ruimte voor wateropvang en –infiltratie.

Congreslaan

Afbeelding hierboven: het de Smet de Naeyer-“plein” ter hoogte van de Congreslaan (kijkrichting Woeringenstraat): één grote asfaltvlakte, met links en rechts stukjes rest-park (Herkomst foto: Google Streetview).

Het Paul de Smet de Naeyer-park is een ca. 3,60 ha grote groene oase aan de zuidzijde van het Gentse Sint-Pietersstation. Het park dateert van 1926, is losjes gebaseerd op de plattegrond van de “WereldExpo” die er in 1913 plaatsvond en bestaat tegenwoordig uit 3 afzonderlijke groenzones. Door het uitbreken van ca. 1500m² asfaltvlakte aan beide zijden van de Congreslaan zou het park, door het verbinden van de losse “groenschakels”, in totaal bijna 7 voetbalvelden groot kunnen worden.

Stad Gent stelt voor om, door het uitbreken van ca. 1500m² asfaltvlakte, van de drie afzonderlijke groenzones rondom de Congreslaan één groot aaneensluitend park te maken van bijna 7 voetbalvelden groot (zie dit artikel). En waarom het uitgebreide park niet wat verrijken met wat méér standbeelden? Momenteel staan er in het de Smet de Naeyer-park welgeteld 3 beelden:

Museumpark

Afbeelding hiernaast: sfeerbeeld van het Antwerpse Middelheim Park, met op de voorgrond “Het zotte geweld” (Rik Wouters, 1912). Naast de beeldencollectie is ook het park een knap staaltje landschapskunst. Door de jaren heen werd deze beeldentuin met verschillende nieuwe zones uitgebreid. (Herkomst foto: Middelheim Park, Antwerpen)

Om de uitdaging van de vele studenten in onze wijk beter te kunnen inschatten, baseren we ons een aantal cijfers. De meeste zijn afkomstig uit de studie “Gent, stad voor Gentenaars én studenten” gepubliceerd in juni 2012. Gent maakte deze studie “… om de juiste keuzes te kunnen maken (samen met de hogere onderwijsinstellingen als partners) om ook in de toekomst het samenleven van de Gentenaars en de studenten in evenwicht te houden.” We namen er de punten uit die specifiek relevant zijn voor onze wijk en voegen er een aantal commentaren aan toe.

Onder het moto "Ruimte voor Gent" verzamelde de stad maar liefst 234 inspirerende voorstellen van burgers om de toekomst van Gent vorm te geven. Van deze voorstellen kwamen er negen uit de wijk Sint-Pieters-Buiten.

De Stad legt nu een lijst van 20 voorstellen ter stemming voor. In deze lijst werd ook één van onze voorstellen genomineerd: "Naar een groene Krijgslaan, Kortrijksesteenweg, Voskenslaan en Sint-Denijslaan".

Lees er alles over via onderstaande link en breng meteen je stem uit! En deel ook je stemadvies met je buren, vrienden en collega's...

Ontwerp sporthal HoGentBegin 2013 vroeg de Hogeschool Gent een stedenbouwkundige vergunning aan voor de bouw/uitbreiding van een sporthal, gelegen tussen de huidige sporthal van de HoGent campus Schoonmeersen en de Vaerwyckweg waar hij uitkomt op de Sint-Denijslaan. Hoewel het een architecturaal uitdagend en kwalitatief hoogstaand project leek, hadden heel wat buurtbewoners toch bezwaren tegen de plannen. De bezwaren hadden voornamelijk betrekking op de afwikkeling van de mobiliteit en de vrees voor overlast, vooral ’s avonds en ’s nachts. Het hele project werd nu echter definitief geschrapt.