Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

In de Freinetschool De Sterre-spits in de Maaltebruggestraat werken leerkrachten en ouders aan een project om de speelplaats groener en avontuurlijker te maken. Op het ingevoegde droomplannetje zie je wat dit “GRAS-project” reeds te bieden heeft (“GRAS” staat hierbij voor “Groene en Avontuurlijke Speelplaats”). De kippen, het permacultuur-moestuintje (met karton en hooi) en het wilgenkamp zijn er al. Er zijn ook nog plannen voor een grote speelheuvel met glijbaan, voor boomstammetjes om op te klauteren, voor extra struiken en bomen en voor de opbouw van een verticale tuin.

 

Bij de uitwerking van dit project rees de idee om die groene speelplaats op bepaalde dagen ook open te stellen voor de buurt. Als buurtwerkgroep willen we dit idee uiteraard enthousiast onthalen.

 

Plan speelplaats De Sterre-Spits

 

 

Het eventueel open stellen van de speelplaats voor de buurt gaat natuurlijk gepaard met enkele praktische bekommernissen. Enerzijds wil de school uiteraard het eigen materiaal en het speelmateriaal van de kinderen beschermen, anderzijds moet er gewaakt worden om eventueel vandalisme of diefstal te voorkomen. Het kan ook interessant zijn mochten de buurtbewoners meehelpen aan een verdere uitbouw van de groene speelplaats.

Het stadsbestuur en de school willen alvast informeren of de buurt interesse heeft in dit project. Zijn er daarbij ook voldoende mensen om hier mee de schouders onder te zetten? We kregen dan ook graag antwoord op volgende vragen:

  • Wat vind je van het open stellen van de speelplaats van de school voor de buurt?

  • Denk je dat dit op bijval zou kunnen rekenen in de buurt?

  • Zouden jij, je kinderen en/of kleinkinderen zelf naar de speelplaats komen?

  • Zijn er buurtbewoners die graag zouden meehelpen aan de opbouw van de groene tuin?

  • Zijn er geïnteresseerden die het moestuintje willen helpen onderhouden?

  • Zijn er buurtbewoners die proefprojecten mee willen organiseren?

 

De stad en de school voorzien in het najaar een buurtvergadering met alle mensen die interesse hebben om hieraan mee te werken. Je kan je persoonlijke reactie alvast kwijt op onze Facebook pagina of via Katelijne Van den Brande op .

 

Aanvulling december 2015:
-- Het bleek moeilijk om alle geïnteresseerden in het najaar rond de tafel te krijgen. Aangezien een infoavond over het openstellen van de speelplaats aanlokkelijker klinkt in de lente, werd deze informatie-avond verschoven naar de lente van 2016.

Pin It