Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Het S-gebouw aan het Mathildeplein is een publiek-privaat project. Het publieke luik omvat het Huis van de Fiets, alsook bescheiden huurwoningen. De andere helft mag de projectontwikkelaar vrij invullen. Er werden drie projectontwikkelaars geselecteerd die hun voorstel verder mochten uitwerken.

Op 20 april 2017 werd de buurt uitgenodigd om kennis te maken met deze voorstellen. SOGent stelde alles voor. Niet alle voorstellen kregen evenveel tijd, omdat niet alle projectontwikkelaars evenveel details hadden aangeleverd. De mogelijkheid tot feedback verliep ook eerder chaotisch. SOGent heeft op basis daarvan het advies van de buurt aan de jury overgemaakt. Dit advies kregen we niet te zien, dus weten we niet of het onze feedback wel goed zal weergeven. Daarom vatten we als buurtvereniging even samen wat voor ons positieve en negatieve punten waren.

We willen graag onze suggesties voor de ontwikkeling van het S-gebouw op het Koningin Mathildeplein meegeven aan de toekomstige ontwerpers en ontwikkelaars. Onze globale visie op het plein en het S-gebouw is terug te vinden op onze website http://sintpietersbuiten.be/mathildeplein.
Globaal genomen zien we het Koningin Mathildeplein als een karakteristiek plein waar het drukke stationsgebeuren en de groene zuidkant van de stad samenkomen. Hier kunnen zowel reizigers als buurtbewoners elkaar ontmoeten, hier komen mensen even tot rust. We hopen op een plein met groen en water, waar jong en oud zijn plek vindt, waar het gewoon fijn is om te zijn en te genieten.

Het toekomstige Mathildeplein vormt vanuit het station een belangrijke toegangspoort tot het zuiden van de Stad Gent. Hier bevindt zich de wijk Sint-Pieters-Buiten, een dichtbevolkte wijk tussen belangrijke lanen zoals de Voskenslaan, de Kortrijksesteenweg, de Krijgslaan en de Sint-Denijslaan. Verderop ligt het Natuurpark Overmeers en nog verder kom je in het Parkbos Gent.

Vanuit de Werkgroep zien we het Mathildeplein als een uniek plein waar het drukke stationsgebeuren en de groene zuidkant van de stad elkaar ontmoeten. Onze visie op het toekomstige Mathildeplein kan je hier terugvinden. Stad Gent startte ook een participatietraject voor de inrichting van het plein. Ook jij kan je mening dus weergeven, via deze link!

Foto: www.Sogent.be

Het Project Gent-Sint-Pieters, de verregaande vernieuwing van het Gentse station en de stationsomgeving, heeft een immense impact op onze wijk. Het project kadert immers in een groot plan om de directe stationsbuurt stedenbouwkundig te ontwikkelen, waarbij het openbaar vervoersknooppunt, het openbaar domein en de woon- en de werkbuurt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Aan de zuidelijke ingang van het station voorziet het plan in de aanleg van een nieuw stationsplein, het Koningin Mathildeplein genaamd. Met dit plein wil de Stad Gent de zuidelijke ingang van het station, ter hoogte van de Sint-Denijslaan, inrichten tot een volwaardige toegang, verbonden met de zuidkant van Gent. Er werd voor het Koningin Mathildeplein een Ruimtelijk Uitvoerings Plan (RUP) opgemaakt waarbij het plein zal fungeren als centraal verkeersknooppunt. Op het plein komt ook een S-vormig gebouw met functies die zowel op de reiziger als op de buurtbewoner gericht zijn.

Het toekomstige Mathildeplein vormt dus vanuit het station een belangrijke toegangspoort tot het zuiden van de Stad Gent. Hier bevindt zich de wijk Sint-Pieters-Buiten, een dichtbevolkte wijk tussen belangrijke lanen zoals de Voskenslaan, de Kortrijksesteenweg, de Krijgslaan en de Sint-Denijslaan. Verderop ligt het Natuurpark Overmeers en nog verder kom je in het Parkbos Gent.

Vanuit de Werkgroep zien we het Mathildeplein als een uniek plein waar het drukke stationsgebeuren en de groene zuidkant van de stad elkaar ontmoeten. Hier kunnen zowel reizigers als buurtbewoners even tot rust komen. We hopen op een plein met groen en water, waar jong en oud zijn plek vindt. We streven naar een plein waar het gewoon fijn is om te zijn en te genieten.