Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Xior Brievenbussen 17mei213Een “Verborgen Gentenaaris iedereen die wel in Gent woont, maar er niet is ingeschreven in het Bevolkingsregister. Het evidente voorbeeld zijn kotstudenten: die verblijven wel in Gent, maar als ze er niet zijn gedomicilieerd, worden ze niet meegeteld in de bevolkingscijfers.

Eén van de gevolgen daarvan is dat

deze “Verborgen Gentenaars” ook niet worden meegerekend in de zgn. “Buurtvoorzieningen”. Dit zeer ruim en breed begrip -dat moeilijk onder één definitie te vatten valt- omvat o.m. capaciteitsberekening voor afvalophaling, zorg, recreatie, kinderopvang, mobiliteit en groenzones (zoals bepaald in de “Groennorm”, de 10m² openbaar groen in een wijkpark op minder dan 400m afstand, waar iedere Gentenaar in principe zou moeten over kunnen beschikken).

Een snelle rekensom van het aantal kotstudenten in onze woonwijk Sint-Pieters-Buiten (gelegen aan de zuidzijde van het Station Gent-St-Pieters, tussen spoorweg, Krijgslaan, Sterre, Ringvaart en Leie) levert volgend resultaat:

Bovenop de ca.500 koten van Xior (Site "Redemptoristen", Overwale/Voskenslaan) is er Upkot “Mia” (121 kamers) en om de hoek Upkot “Timi” (144 kamers). Komt daar nu bij: Voskenslaan 205-207 (waar zich voorheen Reproduct en Aldi bevonden) 110 studentenstudio’s.

Aan de Sterre vinden we Home Astrid UGent (233 kamers) en even verderop Astrum (Krijgslaan 202: 64 kamers).

Daarnaast zijn er lokaal tal van kleinschalige/particuliere initiatieven, waarvan het exacte aantal moeilijk te bepalen is.

In totaal geeft dat voor onze woonwijk op dit moment dus al snel zo’n 1500 studentenkamers.

Met een bevolking van 6086 gedomicilieerde inwoners betekent dit dat het aantal effectieve bewoners 25% hoger ligt.

Bovenstaande “Verborgen Gentenaars” moeten ook worden doorgerekend in de “Bevolkingsdichtheid” (aantal inwoners / km²) van Sint-Pieters-Buiten; en deze bedraagt nu al aanzienlijk méér dan het Gentse gemiddelde.

Bovendien voorspellen prognoses dat de vraag naar studentenkamers verder zal blijven toenemen (zie ook Studie Stad Gent, juli 2021).

Stelt zich de vraag of op basis van deze cijfers (Gedomicilieerde Buurtbewoners + lokale “Verborgen Gentenaars”) de “Buurtvoorzieningen” in onze wijk wel toereikend zijn voor een bevolking die potentieel ruim 25% omvangrijker is dan de officiële domicilie-gegevens van Stad Gent aangeven.

Deze cijfers versterken onze vraag naar o.m. méér openbaar groen in de wijk.

 

 

Pin It