Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Het was al eerder aangekondigd: het "Paul de Smet de Naeyerpark", kortweg het "Miljoenenkwartier", wordt groter, mooier èn groener!

De Stad Gent wil van de drie groenzones van het Paul de Smet de Naeyerpark één aaneensluitend park maken. Minstens 1.500 vierkante meter wordt onthard en vergroend door het schrappen van de overmatige wegverharding. De bestaande groene ruimtes worden met elkaar verbonden. Zo komt er ook ruimte voor wateropvang en –infiltratie.

Op zondag 10 maart raasde een storm door ons Belgenlandje. Overal vlogen takken, zonnepanelen en zelfs bomen in het rond. Zo ook in ons Reigersparkje. De storm deed drie populieren omvallen, gelukkig in het park zelf zonder materiële schade. Een vierde populier dicht bij de huizen van de Ganzendries stond nog schever dan voorheen.

Drie zondagnamiddagen lang werkten buren, het Lucernacollege, vzw Mozaïek en de Sterre-Spits samen aan een plan voor ons Reigersparkje. De Groendienst was nauw betrokken, het plan werd uitgetekend door het bureau Fris in 't Landschap en de namiddagen werden deskundig begeleid door Els Van Heuverzwyn van Radio 2, dit alles mogelijk gemaakt dankzij ons Burgerbudget.

De foto's van de derde dialoognamiddag vind je hier, alsook de presentatie die er besproken werd. Het plan is nu klaar, je kan het hieronder bekijken. De realisatie zal in twee fasen gebeuren, omdat de aankoop door de Stad Gent tijd vergt.

 2019 02 25   station Gent Sint PietersDe klimaatzaak beroert onze harten. We willen bouwen aan een andere toekomst, weg van files en vervuiling. Zonder goed uitgeruste, bijdetijdse treinstations lukt dat niet. In september vorig jaar deelde NMBS mee dat de renovatieplannen voor Gent Sint-Pieters drastisch worden aangepast. Besparingen zullen leiden tot kleinere overkappingen, een beperkte afwerking, minder ruimte en onvoldoende fietsenstallingen zonder een helder beheersplan. Treinreizigers zullen nog tien jaar moeten wachten op de afwerking.
Wij Gentenaars en pendelaars zijn het beu en uiten ons ongenoegen over die gang van zaken. We eisen op korte termijn aanpassingen aan dit voorstel en vragen maatregelen voor de verdere afwerking van het station. 

Vandaag verschijnt in De Standaard onderstaand opiniestuk, mede ondertekend door de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. Deze tekst wordt deze week bezorgd aan politiek verkozenen van stedelijk, gewestelijk en nationaal niveau.

Wij willen graag samen de handen uit de mouwen steken in ons parkje. Misschien heb jij ook zin om mee te helpen? Misschien heb jij bepaalde kennis of ervaring die ons kan helpen in het parkje?

Indien ja, vul dan deze vragenlijst in. Graag antwoorden tegen vrijdag 1 maart.


Meer informatie? Je kan onze folder hier bekijken.

Reeds in 2013 werd een bouwaanvraag ingediend, maar die was ondertussen al vervallen. Daarom moest een nieuwe bouwvergunning worden aangevraagd. Opvallend genoeg waren buurtbewoners zich hiervan niet bewust, want er was geen "geel plakkaat" (= aankondiging bouwaanvraag) te zien geweest. Nochtans zijn de buren héél erg alert voor de gekende gele aanplakborden aan de kant van de Sint-Denijslaan. Het openbaar onderzoek werd daarom begin 2017 afgerond, zonder kans tot reactie uit de buurt. Dat is erg te betreuren. De Hogeschool heeft ondertussen op de campus zijn adres veranderd naar Valentin Vaerwyckweg 1. Heeft het gele plakkaat op die plaats gestaan? Daar is uiteraard bij de R4 en uit het zicht van de wijk geen enkel sociale controle mogelijk. En dat is toch de essentie van de aankondiging van een openbaar onderzoek?